ΒΟΥΝΟ (ΚΕΡΚΙΝΗ & ΚΡΟΥΣΣΙΑ)

ΤΟ ΒΟΥΝΟ

  Κερκίνη (Μπέλλες) και Κρούσσια (Δύσωρο & Μαυροβούνι) αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του Εθνικού Πάρκου Λίμνης Κερκίνης.

ΟΡΟΣΕΙΡΑ ΚΕΡΚΙΝΗΣ (ΜΠΕΛΛΕΣ)

Η οροσειρά της Κερκίνης ή Μπέλλες εκτείνεται από τα δυτικά και τις χαμηλές μαλακές καμπύλες στις όχθες της λίμνης Δοϊράνης. Τελειώνει ανατολικά πάνω στον ρου του ποταμού Στρυμόνα, στα Στενά του Ρούπελ, που το χωρίζουν απ’ το όρος Άγκιστρο. Το συνολικό της μήκος, αγγίζει τα 50 χλμ και αποτελεί φυσικό σύνορο μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας και Σκοπίων. 

Τα σύνορα των τριών χωρών συναντιούνται στο λεγόμενο Τριεθνές επάνω από το χωριό Πλατανάκια, σε υψόμετρο 1.883 μ. Ψηλότερη κορυφή είναι η Καλαμπάκα (2.031 μ.) βόρεια του χωριού Μανδράκι. Η οροσειρά της Κερκίνης είναι χαρακτηρισμένος ως «Βοτανικός Παράδεισος» (GR 1260001) και περιλαμβάνεται στις περιοχές Natura 2000. Το βουνό εντυπωσιάζει για τις απότομες πλαγιές και την πυκνή βλάστηση από δάση οξιάς, δρυός, μαύρης και δασικής πεύκης. Στις απόκρημνες πλαγιές, φιλοξενούνται φωλιές αρπακτικών όπως ο χρυσαετός, το σφηκιάρι, το σαΐνι και ο κραυγαετός. Παράλληλα έντονη είναι η παρουσία αγροιόχοιρων, ζαρκαδιών και τσακαλιών.


Στο διάβα των αιώνων το Μπέλλες υπήρξε θέρετρο σφοδρών συγκρούσεων, που άλλαξαν τη ροή της ιστορίας. Το 1014 η μάχη στο Κλειδί μεταξύ Βυζαντινών και Βουλγάρων, οδήγησε στην κατάλυση του πρώτου βουλγαρικού βασιλείου. Αλλά και στη νεότερη εποχή κατά τον Β΄ Π.Π. με τη γερμανική επίθεση στα οχυρά της «Γραμμής Μεταξά» το 1941.

ΚΡΟΥΣΣΙΑ

Πρόκειται ουσιαστικά για τα βουνά Δύσωρο και Μαυροβούνι, που απλώνονται Ν.Δ της λίμνης Κερκίνης και του Μπέλλες. Η ψηλότερη κορυφή  του, είναι το Μαυροβούνι στα 1.179 μ. Στις ρίζες των αιωνόβιων βελανιδιών κρύβονται οι αλεπούδες και τα αγριογούρουνα, που μαζί με ζαρκάδια και αγριόγατες συναντώνται στην περιοχή. Τα βουνά είναι καλυμμένα από δάση οξιάς, δρυός και μαύρης πεύκης, ενώ στις πλαγιές τους φωλιάζουν σπάνια αρπακτικά αλλά και υδρόβια πτηνά.

Στην αρχαιότητα (πρώτο μισό 5ου αιώνα πΧ), η περιοχή ήταν γνωστή για τα λιοντάρια της, που προκάλεσαν μεγάλες ζημιές στο στρατό του Ξέρξη κατά το πέρασμά του από την περιοχή. Μονοπάτια προς το βουνό, και ορεινοί δρόμοι για τζιπ 4Χ4, ξεκινούν από τα χωριά Θεοδώρειο, Μοναστηράκι και Λιθότοπο.

Ακολουθήστε τα ορεινά μονοπάτια ...

Γνωρίστε το Μπέλλες, με mountain bike στο βατό χωματόδρομο στους πρόποδες επί των μονοπατιών Ε4 και Ε6. Αλλά και με τζιπ 4Χ4 σ' εκτός δρόμου διαδρομές στις καταπράσινες πλαγιές του, είτε μ' άλογα και έμπειρους συνοδούς.

Ακολουθήστε τα οργανωμένα μονοπάτια που ξεκινούν από τα χωριά Άνω Πορόια, Νεοχώρι, Μανδράκι, Ακριτοχώρι και Νέο Πετρίτσι. Ανηφορίστε στον ορεινό όγκο της Κερκίνης και απολαύστε τη μαγεία του βουνού. Ελάτε σ’ επαφή με την αίσθηση της ελευθερίας, του καθαρού αέρα, τη συνάντηση με το ανέγγιχτο περιβάλλον. Το επιβλητικό βουνό, αποτελεί το alter ego της λίμνης Κερκίνης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΊΣΗΣ