ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Γνωρίστε τον σπάνιο υγρότοπο της Κερκίνης, με δράσεις μέσα και έξω από το νερό .

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΠΟΥΛΙΩΝ

Ο σπάνιος υγρότοπος της Κερκίνης, προσφέρει μια πραγματικά εκπληκτική δυνατότητα για παρατήρηση πουλιών, κάθε στιγμή του χρόνου. Το bird watching είναι μία από τις πλέον δημοφιλείς δραστηριότητες στη λίμνη, με περισσότερα από 300 είδη πουλιών που φιλοξενεί. Από αυτά, 137 φωλιάζουν και 134 είδη διαχειμάζουν. Παράλληλα 163 είδη χρησιμοποιούν τον υγρότοπο  ως ενδιάμεσο σταθμό ανάπαυσης και τροφοληψίας κατά τη διάρκεια των μεταναστευτικών τους ταξιδιών Η Κερκίνη  θεωρείται η πλέον ιδανική και η πιο εύκολα προσβάσιμη περιοχή, για παρατήρηση ορνιθοπανίδας στην Ευρώπη όλο το χρόνο.

ΠΡΟΣΟΧΗ : Κατά τη διάρκεια της παρατήρησης των πουλιών, μέσα και έξω από τη λίμνη,  θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα διακριτικοί μ’ απόλυτο σεβασμό στο οικοσύστημα.

Προμηθευτείτε κιάλια, τηλεφακό για τη μηχανή σας και εντοπίστε τα καλύτερα σημεία παρατήρησης, δηλαδή μέρη ήσυχα και απομονωμένα. Σ’ αυτό θα σας βοηθήσου οι χάρτες και το πληροφοριακό υλικό που διανέμει το Κέντρο Πληροφόρησης Υγροτόπου στο χωριό Κερκίνη. Αν και η άνοιξη θεωρείται η καλύτερη εποχή για να δείτε περισσότερα είδη πουλιών, το φθινόπωρο, εκτός από φλαμίνγκο, έρχονται αγριόχηνες και πάπιες.
κερκινη πουλια
Ο ΓΥΡΟΣ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ

Με  Ι.Χ ή με μηχανή, είναι εύκολος και μπορεί να γίνει από διαφορετικές αφετηρίες. Ακολουθώντας το βόρειο ανάχωμα θα συναντήσετε τα έλη της Βυρώνειας και τους συμπαθητικούς νεροβούβαλους Στη συνέχεια τις εκβολές του Στρυμόνα στη λίμνη και το παρόχθιο δάσος. Από το σημείο αυτό θα προσεγγίσετε το ανατολικό και νότιο ανάχωμα που σμίγουν δημιουργώντας ένα τρίγωνο μοναδικής ομορφιάς.

Συνεχίζεται  επί του ανατολικού αναχώματος και αφού δείτε στα δεξιά σας τις καλύβες των ψαράδων, φτάνετε στο φράγμα του Λιθότοπου. Πλέον ακολουθώντας τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο, θα καταλήξετε είτε στο χωριό Κερκίνη, είτε στο κοντινό γραφικό λιμανάκι της Κερκίνης.

ΜΕ ΠΛΑΒΑ, ΠΛΟΙΑΡΙΟ Η ΚΑΝΟ

Δεν νοείται επίσκεψη στη λίμνη, χωρίς να κάνετε μια βαρκάδα στα νερά της. Επιλέξτε είτε με μηχανοκίνητο πλοιάριο, είτε με την παραδοσιακή πλάβα ή ακόμη με κανό ή καγιάκ και ζήστε την ανεπανάληπτη εμπειρία. Στα λιμανάκια της Κερκίνης, Μανδρακίου και Λιθότοπου υπάρχουν επαγγελματικά σκάφη που πραγματοποιούν περιηγήσεις και διακριτικές ξεναγήσεις στο παρόχθιο δάσος

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΜΕ ΑΛΟΓΑ

Επίσης, μπορείτε να περιηγηθείτε στις όχθες της λίμνης Κερκίνης, καβάλα στο άλογο. Θα βρείτε «ιπποπεριηγητές», στα λιμανάκια της Κερκίνης και του Λιθοτόπου, αλλά και στα Άνω Πορόια. Ακολουθήστε τους σε μοναδικές και ασφαλείς διαδρομές στη φύση, που θα σας μείνουν αξέχαστες.