ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ BIRDWATCHING

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ... BIRDWATCHING
O υγρότοπος της λίμνης Κερκίνης, με τα δύο όμορφα βουνά -Κερκίνη και Μαυροβούνι- που τον περιβάλλει, προσφέρει μία πραγματικά εκπληκτική
δυνατότητα για παρατήρηση πουλιών, όλη τη διάρκεια του χρόνου.

κερκινη πουλια
κερκινη πουλια

Κορυφαίος προορισμός birdwatching διεθνούς σημασίας, η Κερκίνη συγκεντρώνει όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον των fun του είδους. Η λίμνη, με τη μοναδικής αξίας βιοποικιλότητα, αποτελεί την πλέον εύκολα προσβάσιμη περιοχή για παρατήρηση ορνιθοπανίδας, σ’ όλη την Ευρώπη.

Συγκρατήστε πως είναι το μοναδικό μέρος στην Ευρώπη, όπου σε μία αποικία φωλιάζουν 12 διαφορετικά είδη πουλιών. Παράλληλα αποτελεί και το μοναδικό σημείο που διασφαλίστηκε επιτυχώς η αναπαραγωγή του αργυροπελεκάνου (Pelecanus crispus). Συγκεκριμένα με την τοποθέτηση τεχνητών εξεδρών στα νερά της λίμνης, που κατασκεύασε ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης.

Προμηθευτείτε κιάλια, τηλεφακό για την φωτογραφική μηχανή σας και εντοπίστε τα καλύτερα σημεία για παρατήρηση. Δηλαδή μέρη ήσυχα και απομονωμένα. Η άνοιξη θεωρείται η καλύτερη εποχή  για να δείτε τα περισσότερα είδη πουλιών στην Κερκίνη. Ωστόσο το φθινόπωρο, εκτός από τα φλαμίγκο, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε αγριόχηνες, αγριόκυκνους, γερανούς, πάπιες κ.α.

Μη ξεχνάτε πως κατά την παρατήρηση των πουλιών, θα πρέπει να κινείστε διακριτικά και μ’ απόλυτο σεβασμό στο οικοσύστημα.

Με περισσότερα από 300 είδη πουλιών στα νερά της, πολλά από τα οποία σπάνια, η Κερκίνη θεωρείται κορυφαίος προορισμός birdwatching  και όχι άδικα.

 

10 διαδρομές για παρατήρηση πουλιών, γύρω από την Κερκίνη
 

Ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης προτείνει δέκα σημεία γύρω από τον υγρότοπο, που μπορείτε να παρατηρήσετε τα δεκάδες πουλιά.  Ξεκινήστε από το χωριό Βυρώνεια και κινηθείτε νότια, έχοντας ως σύμμαχό σας τον ήλιο. Δείτε τις αριθμημένες διαδρομές στον χάρτη.

 

Βυρώνεια – Μεγαλοχώρι – Β/Α ανάχωμα 
  • [1] Έλη μεταξύ της Βυρώνειας και του ποταμού και στις δύο πλευρές του δρόμου. Εξαιρετική περιοχή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους για παρατήρηση ερωδιών, συλβιίδων, λαγγόνων και διαφόρων ειδών αρπακτικών πουλιών. Επίσης, μπορούν να παρατηρηθούν μυγοχάφτες και πουλιά με κρυπτική συμπεριφορά (πουλιά με τάση να κρύβονται) όπως μικροπουλάδες και νανομουγκάνες.
  • [2] Αναχώματα του ποταμού ανάντη της γέφυρας Βυρώνειας, καθώς και έλη στη βόρεια πλευρά του ποταμού. Αποτελούν ενδιαιτήματα εξαιρετικής βιοποικιλότητας. Οι πελεκάνοι και οι κορμοράνοι πηγαινοέρχονται για ψάρεμα. Μπορείτε επίσης να παρατηρήσετε όλες τις εποχές κίρκους. Το καλοκαίρι κραυγαετούς, μαυροπετρίτες, χαραδριούς και πετροτουρλίδες και αν είστε τυχεροί γελαδάρηδες. Κρατήστε τα μάτια σας ανοιχτά για χαμοκελάδες, μικρογαλιάνδρες και μαυροπελαργούς. Τον χειμώνα, τα ενδιαιτήματα αυτά χρησιμοποιούνται από στικταετούς.
  • [3] Υγρότοποι μεταξύ του ποταμού και του βορειοανατολικού άκρου της λίμνης. Η πρόσβαση γίνεται μέσω Μεγαλοχωρίου (λίμνη στ’  αριστερά σας). Η περιοχή αυτή είναι εξαιρετική καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και ειδικότερα άνοιξη και καλοκαίρι. Μπορείτε να παρατηρήσετε παρυδάτια πουλιά, ερωδιούς, χαλκόκοτες και γλαρόνια, αλλά είναι εξίσου σημαντική για αετούς, κίρκους, μαυροπελαργούς και πελεκάνους.
  • [4] Ανάχωμα στο βορειοανατολικό άκρο της λίμνης. Η διαδρομή των λίγων χιλιομέτρων προσφέρει τη δυνατότητα παρακολούθησης διαφόρων ειδών πουλιών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Να κοιτάζετε όμως και στα χωράφια πίσω σας.
Λιθότοπος – Κορυφούδι – Κερκίνη
  • [5] Λιθότοπος, περιοχή γύρω από το φράγμα, λιμανάκι και κοίτη του ποταμού. Εξαιρετική περιοχή ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Αναμφίβολα αποτελεί το καλύτερο σημείο για παρακολούθηση βαλτόπαπιων, καθώς επίσης και διαχειμαζόντων λευκοτσικνιάδων και νυχτοκόρακων. Το χειμώνα οι πελεκάνοι πλησιάζουν τους ψαράδες οι οποίοι τους ταΐζουν, ενώ το καλοκαίρι τα σκουφοβουτηχτάρια φωλιάζουν δίπλα στο λιμάνι.
  • [6]Δρόμος κατά μήκος της όχθης της λίμνης από τον Λιθότοπο προς το Κορυφούδι. Ο επισκέπτης θα πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση. Τα βουνά στα δυτικά, αποτελούν ενδιαιτήματα φωλεοποίησης για γερακαετούς, φιδαετούς, κραυγαετούς καθώς επίσης για σαΐνια, τσίφτηδες και γερακίνες. Οι κίρκοι είναι συχνοί επισκέπτες τον χειμώνα και την άνοιξη. Τα μικρότερα δέντρα προσφέρουν καταφύγιο σε σιλβιίδες (κυρίως σε κοκκινοτσιροβάκους). Επίσης, υπάρχουν σιρλοτσίχλονα όλο το χρόνο, ωστόσο  βουνοτσίχλονα και  κλείδωνες ανεβαίνουν πιο ψηλά στους λόφους καθώς το κρύο υποχωρεί. Ακολουθήστε το μονοπάτι το οποίο ξεκινά στα αριστερά σας 4 χιλιόμετρα έξω από το Λιθότοπο. Ανεβείτε ψηλότερα και να μπορέσετε να παρατηρήσετε παρδαλοκεφαλάδες και γαϊδουροκεφαλάδες. Κοιτάξτε στη λίμνη για μεγάλα κοπάδια κορμοράνων και πελεκάνων που ψαρεύουν.
  • [7] Έλη στο Κορυφούδι. Ένα όμορφο σημείο την άνοιξη και το καλοκαίρι όπου μπορείτε να συναντήσετε ερωδιούς, λαγγόνες, χουλιαρομύτες, πελεκάνους. Επίσης Σκουφοβουτηχτάρια, φαλαρίδες και νερόκοτες που φωλιάζουν σε επιπλέουσες φωλιές. Το χειμώνα, παρατηρήστε τα μεγάλα κοπάδια από πάπιες στη λίμνη για σπάνια είδη. Καθώς για νεροκελάδες, μπεκατσίνια και άλλα παρυδάτια πουλιά, αλλά και τα μεγάλα κοπάδια από φλώρους.
  • [8] Στόμιο του ποταμού Κερκινίτη. Καλό σημείο το χειμώνα για πάπιες ενώ το καλοκαίρι για ερωδιούς και λαγγόνες. Περπατήστε κατά μήκος του δρόμου προς Κορυφούδι και παρατηρήστε σακουλοπαπαδίτσες, ασπροκωλίνες και βλαχοτσίχλονα.
  • [9] Τέλος δυτικού αναχώματος στα βόρεια. Η πρόσβαση γίνεται μέσω του δρόμου Λιβαδιάς/Κερκίνης (προς τη Λιβαδιά), παράλληλα με το αρδευτικό κανάλι. Καλό σημείο παρατήρησης το χειμώνα για πάπιες και αργυροτσικνιάδες. Το καλοκαίρι για όλα τα άλλα είδη ερωδιών και τις λαγγόνες. Κρατείστε τα μάτια σας ανοικτά για κίρκους και παρυδάτια όλες τις εποχές του έτους.
Λιμανάκι Μανδρακίου
  • [10] Λιμανάκι Μανδρακίου. Εξαιρετικό σημείο για παρατήρηση κοπαδιών από πάπιες, παρυδάτια, πελεκάνους και φοινικόπτερα το χειμώνα. Θα χρειαστείτε τηλεσκόπιο όταν η στάθμη της λίμνης είναι χαμηλή. Κρατείστε τα μάτια σας ανοικτά για στικταετούς και άλλα αρπακτικά. Το καλοκαίρι, μπορείτε να δείτε ερωδιούς, γλαρόνια, λαγγόνες, κορμοράνους και πελεκάνους που ψαρεύουν. Σκουφοβουτηχτάρια, φαλαρίδες και νερόκοτες φωλιάζουν σε επιπλέουσες φωλιές. Από το σημείο αυτό φαίνονται και οι εξέδρες αναπαραγωγής των αργυροπελεκάνων καθώς και η πλωτή εξέδρα για τα γλαρόνια.

 

Η Κερκίνη είναι ο απόλυτος προορισμός Birdwatching στην Ευρώπη, προσφέροντάς σας μια εξαιρετική εμπειρία κάθε στιγμή του χρόνου.