Γύρω από την Κερκίνη
Γνωρίστε τα παραλίμνια χωριά και τ' αξιοθέατα του τόπου μας. Που να πάτε και τι να δείτε. !!!

ΑΝΩ ΠΟΡΟΙΑ

Το γραφικό χωριό, είναι χτισμένο σε υψόμετρο 395 μ. στις παρυφές του Μπέλλες, με την παραδοσιακή μακεδονίτικη αρχιτεκτονική. Η θέα προς τη λίμνη της Κερκίνης και τη σερραϊκή ενδοχώρα είναι μοναδική. Τον επισκέπτη στα Άνω Πορόια κερδίζουν γρήγορα, η ομορφιά του τοπίου, το μεγαλείο του βουνού, τ’ άφθονα γάργαρα νερά. Επίσης, τα τεράστια βαθύσκιωτα πλατάνια, οι πυκνά δασωμένες πλαγιές, καθώς το ευχάριστο και υγιεινό κλίμα. 

Περπατήστε στα καλντερίμια των «μαχαλάδων» του, απολαμβάνοντας την εξαιρετική θέα, και στο πλατανόδασος δίπλα στα τρεχούμενα νερά. Ανηφορίστε και προς τα εξωκλήσια των Αγίων Γεωργίου και Δημητρίου, με τις μοναδικές αγιογραφίες.

 
ΙΕΡΟ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Βρίσκεται στο Ακριτοχώρι. Θυμίζει έντονα Άγιο Όρος, αφού είναι κτισμένο στα πρότυπα αρχιτεκτονικής της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος, της οποίας και είναι μετόχι. Σήμερα μονάζουν περισσότερες από 40 μοναχές που ασχολούνται με την αγιογραφία, την ιεροραπτική, την παραδοσιακή υφαντική και το χρυσοκέντημα. Πανηγυρίζει στις 29 Αυγούστου, ημέρα της Αποτομής της κεφαλής του Ιωάννου του Προδρόμου.

Το νέο μεγαλοπρεπές καθολικό του ησυχαστηρίου, αφιερωμένο στον Τίμιο Πρόδρομο, αποτελεί μοναδικό σημείο αναφοράς για την εκκλησιαστική αρχιτεκτονική παράδοση. Οικοδομήθηκε αποκλειστικά με βυζαντινή τεχνική, ενώ για δομικά υλικά χρησιμοποιήθηκαν πέτρα, μάρμαρο, κεραμικά τούβλα κ.α και καθόλου μπετόν. Ο νέος ναός ξεχωρίζει επίσης, από το γεγονός πως κάθε πλευρά του έχει διαφορετική όψη. Πρόκειται για το μοναδικό σύγχρονο ναό στον ορθόδοξο κόσμο, που έρχεται κατευθείαν από το … Βυζάντιο.

Δείτε επίσης : Το Ιερό Ησυχαστήριο του Τιμίου Προδρόμου 

Άνω Πορόια αξιοθέατα κερκινη
Άνω Πορόια - Παραδοσιακή γειτονιά
Ιερό Ησυχαστήριο Τίμιου Προδρόμου κερκινη αξιοθεατα
Ιερό Ησυχαστήριο Τίμιου Προδρόμου Ακριτοχωρίου
ΕΝΥΔΡΕΙΟ ΚΑΙ ΣΙΔ. ΣΤΑΘΜΟΣ ΒΥΡΩΝΕΙΑΣ

Επισκεφθείτε το Δημοτικό Ενυδρείο Βυρώνειας, για να γνωρίσετε την ιχθυοπανίδα του ευρύτερου οικοσυστήματος Κερκίνης και Στρυμόνα. Στη μεγάλη αίθουσα με τα ενυδρεία, φιλοξενούνται τα 27 είδη της ιχθυοπανίδας της περιοχής (γουλιανός, χέλι, τούρνα, γριβάδι, πέρκα, κ.α). Το Ενυδρείο φιλοξενεί κ΄ ένα μικρό ερπετάριο με σπάνια φίδια του εξωτερικού.

Δίπλα ακριβώς βρίσκεται ο ιστορικός Σιδηροδρομικός Σταθμός της Βυρώνειας. Στην τελική φάση του Β’ Βαλκανικού Πολέμου, το καλοκαίρι του 1913, ο σταθμός υπήρξε έδρα του Ελληνικού Στρατηγείου. Κάτω από τον αιωνόβιο πλάτανο ο βασιλιάς Κωνσταντίνος και ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, χάραξαν τις ελληνικές «κόκκινες γραμμές». Εκείνο το τετ α τετ οδήγησε ουσιαστικά, στη χάραξη των σημερινών βόρειων συνόρων της χώρας και το τέλος των συγκρούσεων.

 
ΚΟΙΛΑΔΑ ΛΟΝΤΖΑΣ – ΝΕΟ ΠΕΤΡΙΤΣΙ

Η καταπράσινη κοιλάδα της Λόντζας, με τα αιωνόβια πλατάνια και τα τρεχούμενα νερά, είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα του Νέου Πετριτσίου. Στο πάρκο που υπάρχει στην είσοδο της κοιλάδας, οι ξύλινες κατασκευές, ακολουθούν minimal μορφή και είναι έργο εθελοντών αρχιτεκτόνων. Την κοιλάδα διασχίζει το ρέμα της Σουλτανίτσας, που πηγάζει από τις πλαγιές του Μπέλες και χύνεται στον ποταμό Στρυμόνα. Οργανωμένα μονοπάτια οδηγούν σε τοπία μοναδικής ομορφιάς και στον ομώνυμο καταρράκτη. Ο δρόμος που διασχίζει την κοιλάδα οδηγεί στο οχυρό Ιστίμπεη και στην κορυφή του όρους Μπέλλες.

Δημοτικό Ενυδρείο Βυρώνειας κερκινη
Δημοτικό Ενυδρείο Βυρώνειας
Πάρκο Λόντζας - Ν.Πετρίτσι - αξιοθεατα κερκινη
Πάρκο Λόντζας - Ν.Πετρίτσι

ΛΟΥΤΡΑ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟΥ

Οι πηγές του Σιδηροκάστρου είναι γνωστές από τα βυζαντινά χρόνια και χρησιμοποιούνταν κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατί. Το παλαιό βυζαντινό χαμάμ καταστράφηκε μερικώς στους Βαλκανικούς Πολέμους όμως ανακαινίσθηκε δύο φορές στη συνέχεια. Τα λουτρά αξιοποιούνται σήμερα από τη ΣΙΝΤΙΚΗ Δ.Α.Ε. και διαθέτουν επίσης μπανιέρες jacuzzi και εγκαταστάσεις υδροκινησιοθεραπείας. Τελευταία προστέθηκαν στις παροχές μασάζ, Scentao σώματος και προσώπου, πηλοθεραπεία κ.α.

Δείτε επίσης :  Ιαματικά Λουτρά Σιδηροκάστρου

 
ΟΧΥΡΟ ΡΟΥΠΕΛ

Είναι το μεγαλύτερο από τα 21 οχυρά της «Γραμμής Μεταξά» στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Δεσπόζει το στρατηγικό πέρασμα των ομώνυμων στενών του Στρυμόνα και για αυτό σφυροκοπήθηκε με σφοδρότητα από τους Γερμανούς εισβολείς. Στο οχυρό, που λειτουργεί ως επισκέψιμο ιστορικό μνημείο, μπορείτε να επισκεφθείτε τις δαιδαλώδεις υπόγειες στοές του. Επίσης τ’ οργανωμένο μουσείο με εκθέματα (οπλισμός, στολές, σημαίες φωτογραφίες κ.α) και το σύστημα με οπτικοακουστική αναπαράσταση της μάχης. Κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή μετά την 6η Απριλίου, πραγματοποιείται ο κεντρικός εορτασμός της Επετείου της «Μάχης των Οχυρών» (4-10/4/1941).

Δείτε επίσης :  Οχυρό Ρούπελ

 
ΛΟΥΤΡΑ ΑΓΚΙΣΤΡΟΥ

Η μυστηριακή ατμόσφαιρα μέσα στο πέτρινο λουτρό (χαμάμ) παραμένει αναλλοίωτη στο διάβα των αιώνων. Το καυτό νερό, απευθείας από την καρδιά της γης, χύνεται με πίεση στον κυκλικό ψηφιδωτό λουτήρα, προσφέροντας ένα τέλειο υδρομασάζ. Οι πυκνοί υδρατμοί, δημιουργούν ένα ονειρικό περιβάλλον, χαλάρωσης, ανακούφισης και ευεξίας. Ζήστε στιγμές απόλαυσης, στο μαρμάρινο πεζούλι, μ’ ένα εφιδρωτικό, χαλαρωτικό ατμόλουτρο. Θερμοκρασία : 39-41. Λουτροθεραπεία ιδανική για παθήσεις των αρθρώσεων, προβλήματα ρευματικά και κινητικά, παθήσεις του κυκλοφορικού και νευρικού συστήματος, δερματοπάθειες.

Δείτε επίσης : Λουτρά Αγκίστρου

ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΡΜΟΠΗΓΗΣ

Ένα σπάνιο παλαιοντολογικό εύρημα εκτίθεται στις προθήκες του μικρού Παλαιοντολογικού Μουσείου, που λειτουργεί στο κέντρο του χωριού. Πρόκειται για το μοναδικό παγκοσμίως διατηρημένο κρανίο αγκυλοθηρίου. Ενός ζώου συγγενές προς το άλογο, αλλά με δάχτυλα στα πόδια, που έζησε στην περιοχή πριν από 7 εκ. χρόνια. Στο μουσείο, μπορείτε να δείτε σπάνια παλαιοντολογικά ευρήματα, που ήρθαν στο φως μετά από ανασκαφές στην περιοχή της Θερμοπηγής. Επίσης συλλογές απολιθωμένων ασπόνδυλων ζώων, ψαριών και φυτών, αλλά και ορυκτών απ΄ ολόκληρο το νομό Σερρών.

 
ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΚΑΣΤΡΟ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟΥ

Το βυζαντινό κάστρο, χρονολογείται από τον 6ο αιώνα επί Μεγάλου Ιουστινιανού. Το 1014 αποτέλεσε έδρα του Βασίλειου Β’ κατά τη «Μάχη στο Κλειδί» με τα στρατεύματα του Βούλγαρου τσάρου Σαμουήλ. Το κάστρο, που χτίστηκε με κροκάλες και άμμο από τον Κρουσοβίτη, αποτελεί πρόδρομο της αρχιτεκτονικής εξέλιξης των σύγχρονων οχυρώσεων. Είναι περιτειχισμένο με μικρά τείχη, τμήματα των οποίων σώζονται ακόμη. Στο εσωτερικό και στο ψηλότερο σημείο, βρισκόταν η Ακρόπολη με τις διοικητικές υπηρεσίες), ενώ θεμελιώσεις προσδιορίζουν τη θέση μια εκκλησίας. Σώζεται επίσης μια κινστέρνα όπου αποθήκευαν νερό και τρόφιμα. Στην αντίπερα όχθη του Κρουσοβίτη, βρίσκεται ο τετράπλευρος πύργος του Ανδρόνικου, κατοικία του εκάστοτε ηγέτη της περιοχής.

 
ΑΧΛΑΔΟΧΩΡΙ & ΓΕΦΥΡΙΑ ΚΡΟΥΣΟΒΙΤΗ

Το Αχλαδοχώρι βρίσκεται στέλος μιας μοναδικής διαδρομής δίπλα στον Κρουσοβίτη. Απέχει 20 χλμ Β.Α του Σιδηροκάστρου, ανάμεσα στα βουνά Όρβηλος (Αλή Μπουτούς) από βόρεια και Βροντούς από νότια. Σήμα «κατατεθέν» του χωριού, είναι η εκκλησία του Προφήτη Ηλία (1870) στην κορυφή του λόφου στο κέντρο του χωριού. Πρόκειται για το μεγαλύτερο μεταβυζαντινό ναό στο νομό Σερρών. Παλαιότερη όμως εκκλησία του χωριού, είναι αυτή των Αγίων Ταξιαρχών (1830) που είναι κτισμένη σε ρυθμό βασιλικής, εξ ολοκλήρου με πέτρα και αρκετά μέσα στη γη.
Το Αχλαδοχώρι επίσης, είναι το μοναδικό χωριό στη Μακεδονία που έχει συνολικά εννέα γεφύρια, στην περιοχή του. Πρόκειται για πέτρινα τοξωτά γεφύρια, που βρίσκονται μέσα και έξω από το χωριό, στους χειμάρρους του Κρουσοβίτη και της Μπέλιτσας. Τα ρέματα αυτά ρέουν από τον Λαϊλιά και εκβάλλουν στον Στρυμόνα. Εννέα περίτεχνα γεφύρια, κτισμένα από ντόπιους τεχνίτες ή ομάδες μαστόρων από την Ήπειρο και τη δυτική Μακεδονία. Τα γεφύρια αυτά, αποτελούν πραγματικούς άθλους και χαρακτηριστικά δείγματα της λαϊκής μας αρχιτεκτονικής.