ΛΙΜΝΗ & ΥΓΡΟΤΟΠΟΣ
Λίμνη & Υγρότοπος Κερκίνης
Δεν είναι τυχαίο που στο διάβα των χρόνων, η τεχνητή λίμνη της Κερκίνης έγινε ένα με τη φύση !!!
ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΠΟΥΛΙΩΝ
Η λίμνη Κερκίνης μπορεί ν’ αποτελεί ανθρώπινο δημιούργημα, ωστόσο πέτυχε κ’ έγινε ένα με τη φύση. Αποτελεί έναν από τους ΕΝΤΕΚΑ (11) ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας (Σύμβαση RAMSAR). Παράλληλα είναι και μία από τις 113 σημαντικές περιοχές για πουλιά στην Ελλάδα. Ο υγρότοπος της Κερκίνης, χαρακτηρίζεται από την ποικιλομορφία της βλάστησης, την παρουσία εκατοντάδων ειδών πουλιών και την πλούσια ιχθυοπανίδα. Παράλληλα από τα πολλά είδη θηλαστικών, ερπετών, αλλά και αμφιβίων.
Στη λίμνη Κερκίνης βρίσκουν καταφύγιο πλήθος πουλιών, καθώς οι δρόμοι της μετανάστευσής τους περνούν από την περιοχή. Έως σήμερα έχουν καταγραφεί 300 είδη πουλιών, πολλά από τα οποία είναι σπάνια και απειλούνται παγκοσμίως μ’ εξαφάνιση. Ο Αργυροπελεκάνος και η Λαγγόνα είναι μοναδικά στον κόσμο είδη, απειλούμενα μ’ εξαφάνιση. Υπάρχουν και πολλά σπάνια αρπακτικά όπως ο χρυσαετός, ο βασιλαετός, ο πετρίτης κ.α.
Έως σήμερα στην περιοχή της λίμνης, έχουν καταγραφεί 58 είδη θηλαστικών (τσακάλι, λύκος, αγριόγατα, βίδρα, νυφίτσα, ζαρκάδι, λαγός, αγριογούρουνο κ.α), 12 είδη ερπετών (οχιά, σπιτοφιδο, αγιοφιδο, σαπίτης, σαϊτα, λαφιατης κ.α) και 31 είδη ψαριών (γουλιανός, χέλι, τούρνα, γριβάδι, πέρκα, κουνουπόψαρο, χέλι κ.α). Επίσης, στα νερά της λίμνης, απλώνεται η μεγαλύτερη έκταση με νούφαρα στην Ελλάδα.
ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ
Δεν είναι όμως μόνο τα πουλιά. Τα πολλά είδη πανίδας και χλωρίδας που έχουν καταγραφεί στην ευρύτερη περιοχή του Εθνικού Πάρκου Λίμνης Κερκίνης, μαρτυρούν τη σπουδαία βιοπικοιλότητα του. Συγκεκριμένα :
- 300 είδη πουλιών
- 30 είδη ψαριών (γουλιανός, χέλι, τούρνα, γριβάδι, πέρκα, κουνουπόψαρο, χέλι κ.α).
- 1.300 είδη φυτών
- 4.300 είδη εντόμων
- 11 είδη αμφιβίων:
- 58 είδη θηλαστικών (τσακάλι, λύκος, αγριόγατα, βίδρα, νυφίτσα, ζαρκάδι, λαγός, αγριογούρουνο κ.α).
- 26 είδη ερπετών (οχιά, σπιτοφιδο, αγιοφιδο, σαπίτης, σαϊτα, λαφιατης κ.α).
- 128 είδη πεταλούδων
- 500 είδη νυχτοπεταλούδων
- 78 είδη ορθόπτερων
- 40 είδη λιβελούλων
- 46 ΝΕΑ είδη για την επιστήμη
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ
Στην αρχαιότητα στην ίδια σχεδόν θέση με τη σημερινή λίμνη Κερκίνης, απλωνόταν η μικρή Πρασιάδα. Μια ρηχή σχετικά λίμνη, με έλη και στάσιμα νερά που δημιουργούσαν οι συχνές πλημμύρες του ποταμού Στρυμόνα. Ο Ηρόδοτος, κάνει αναφορά σε οικισμούς επάνω σε ξύλινους πασσάλους μέσα στα νερά της λίμνης. Υπάρχουν επίσης περιγραφές για υδρόβια πουλιά, δάση από βαλανιδιές, οξιές, πεύκα και καστανιές. Αρχαίες πηγές αναφέρουν πως στα μέρη αυτά ζούσαν κάπροι, ελάφια, αρκούδες ταύροι αλλά και λεοπαρδάλεις, λίγκες και λιοντάρια.
Τα έργα δημιουργίας της λίμνης ξεκίνησαν από την εταιρεία Monks Ulen το 1928-1936 και ολοκληρώθηκαν από το Ελληνικό κράτος. Το μεγαλόπνοο έργο, απάλλαξε τον κάμπο των Σερρών από τις συχνές και καταστρεπτικές πλημμύρες που προκαλούσε ο ποταμός ο Στρυμόνας. Η λίμνη σχηματίστηκε με το φράγμα που κατασκευάστηκε στο χωριό Λιθότοπος.
Με τα χρόνια, η χωρητικότητα της λίμνης περιορίστηκε από τα φερτά υλικά του ποταμού Στρυμόνα. Έτσι το 1982 κατασκευάστηκε το νέο σημερινό φράγμα, με νέα αναχώματα, που αύξησε την επιφάνεια της Κερκίνης.

