VIDEO : Οι νέες “αφίξεις” στην Κερκίνη

Φλαμίγκο

Πιστά στο ετήσιο ραντεβού τους χιλιάδες αποδημητικά πουλιά, όπως νανόχηνες, φλαμίγκο, νανόκυκνοι, γερανοί κ.α., καταφτάνουν στην Κερκίνη, για να ξεχειμωνιάσουν στα νερά της λίμνης. Την Κυριακή 29/11/2020 η ΕΡΤ3 προέβαλε  ρεπορτάζ τις νέες «αφίξεις» στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Λίμνης Κερκίνης, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως για αυτές δεν ισχύει : “λοκντάουν και απαγορευτικό στις μετακινήσεις” .

 

Δείτε το ρεπορτάζ της ΕΡΤ3 και στη συνέχεια διαβάστε πληροφορίες για τα νέα είδη που κατέφτασαν στην Κερκίνη, για να ξεχειμωνιάσουν.

 

Νανόχηνες : Μικρές και … βορειοευρωπαίες !!!

Ειδικά για τις νανόχηνες (Anser erythropus), που θεωρείται το πιο απειλούμενο υδρόβιο πουλί της Ευρώπης, υπολογίζεται πως στην Κερκίνη φτάνει -διανύοντας 3.500 χλμ- το σύνολο σχεδόν του ευρωπαϊκού πληθυσμού. Το μήκος της δεν ξεπερνάει τα 65 εκ. και το χρώμα της είναι σκούρο καφέ-γκρι, έχει κοκκινωπό ράμφος και πορτοκαλί πόδια. Μετά την Κερκίνη θα πετάξει ανατολικά προς το δέλτα του ποταμού Έβρου, και αρχές της Άνοιξης θα πάρει  το δρόμο της επιστροφής για τη βόρεια Σκανδιναβία. Πάντως για μία ακόμη χρονιά, και λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών στην βόρεια Ευρώπη, η αναπαραγωγική διαδικασία, δεν ήταν η αναμενόμενη.

Φλαμίγκο : Σαν το χορό της … φωτιάς

Από τα τέλη καλοκαιριού ξεκίνησαν να καταφτάνουν  και χιλιάδες φλαμίγκο,  τα οποία αγγίζουν πλέον τα 6.000 και δίνουν  ιδιαίτερο χρώμα με την επιβλητική τους παρουσία. Πληροφοριακά τ΄ όνομά τους οφείλεται στο έντονο ροζ χρώμα τους και σημαίνει : “αυτός που έχει το χρώμα της φλόγας”. Όπως και ο ισπανικός χορός φλαμέγκο, προέρχεται από τη λατινική “φλόγα” (flamma). Στα ελληνικά αποκαλούνται και “φοινικόπτερα”, δηλαδή «αυτός που έχει φτερά στο κόκκινο χρώμα του αίματος». Το ροζ χρώμα των φλαμίγκο, οφείλεται στα πολλά γαλαζοπράσινα φύκια. Επίσης τα φλαμίνγκο, μαζί με τα περιστέρια είναι τα μοναδικά πουλιά που παράγουν γάλα.

Νανόκυκνοι : Αυξάνεται η παρουσία τους

Τα τελευταία χρόνια επιλέγουν την Κερκίνη για να ξεχειμωνιάσουν και δεκάδες νανόκυκνοι, που παλαιότερα επέλεγαν το Δέλτα του Έβρου, για τροφή και ξεκούραση. Το 2019 καταγράφηκαν 400 νανόκυκνοι, ενώ υπολογίζεται πως ο αριθμός αυτός θα είναι μεγαλύτερος φέτος. Παλαιότερα στην Κερκίνη ξεχειμωνιάζαν βουβόκυκνοι, το πιο κοινό είδος κύκνου, και αγριόκυκνοι. Σύμφωνα τους υπεύθυνους του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου της Λίμνης Κερκίνης, πλέον οι νανόκυκνοι είναι το πολυπληθέστερο είδος κύκνου στην περιοχή. Ο νανόκυκνος (Cygnus bewickii) έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με τ’ αλλά είδη κύκνων, αλλά είναι μικρότερος και πιο ήσυχος. Αναπαράγεται στην αρκτική τούνδρα και διαχειμάζει σε μια ευρεία έκταση που φτάνει από τη Δυτική Ευρώπη έως την Ιαπωνία.

Γερανοί : Έχουν καταγραφεί 50 πουλιά

Από τις παγωμένες λίμνες του βορρά, καταφτάνουν στην Κερκίνη και πανέμορφοι γερανοί, που αυξάνουν τα τελευταία χρόνια την παρουσία τους στην περιοχή. Ο γερανός (Grus grus) ανήκει στην οικογένεια των γερανίδων (Gruidae), το ύψος του φτάνει τα 115 εκ., έχει πολύ μακριά πόδια και λαιμό. Το κοπάδι των γερανών πετάει σε σχηματισμό V ή ευθείας γραμμής, αργά αλλά με δυνατά φτεροκοπήματα. Η φωνή του είναι ένα διαπεραστικό σάλπισμα. Ο γερανός θεωρείται πουλί καλής τύχης και αποτελεί το κλασσικότερο σύμβολο της γιαπωνέζικης τεχνικής origami, με την οποία όποιος διπλώνει χίλιους χάρτινους γερανούς, στο τέλος πραγματοποιείται μια επιθυμία του.

Σταθερή είναι παρουσία και των γραφικών αργυροπελεκάνων (Pelecanus crispus) στην περιοχή της Κερκίνης, μια και η λίμνη αποτελεί σημείο τροφοληψίας τους όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Comments are closed.